Hoe lang moeten aardappels koken


De geschilde aardappels doen we in een bakje met water om verkleuring te voorkomen en tevens om de aardappels te wassen. Dus ik heb nu de aardappels en snij ze iets kleiner zodat ze iets sneller gaar worden. Pan op het vuur, aansteken, een beetje zout erbij en een kwartiertje tot twintig minuten laten koken. Koken wil zeggen over de hele oppervlakte bubbeltjes, dus als het van die kleine belletjes zijn dan is het nog geen koken. We beginnen pas te tellen als het kookt met over het hele oppervlakte bubbeltje dus. Als u wilt dat het iets sneller gaat koken dan kunt u natuurlijk ook een deksel erop zetten. Ikzelf wil altijd zien wat er gebeurt in de pan dus ik laat het deksel eraf. Nu zijn er over het hele oppervlakte bellen en latten we het 15 tot 20 minuten op deze manier koken.

de schilletjes op te vangen en ik ga de aardappel rondom schillen. Sommige aardappels hebben nou eenmaal wat meer pitten of diep liggende ogen. Het is wel zo mooi als je niet vergeet die er uit te halen. Dit mesje heeft het voordeel dat er een mooie ronde punt aanzit zodat je mooi op deze manier de pitten eruit kunt draaien. Controleer hem nog eventjes. Hier zit een pit en die kun je op deze manier zo er uit draaien. En daarna in een bakje met water.

Nederland is natuurlijk een echt aardappeletersvolk. De ene houdt van een kruimige aardappel. Bijvoorbeeld de doré, dat staat ook heel goed op de verpakking dat het een kruimige aardappel verschil is, en de ander houdt van een stevige aardappel. De nicola is een voorbeeld van een stevige aardappel. Maar voor dat je iets gaat maken moet je wel weten wat voor aardappel je daar voor nodig hebt. Dus een kruimige aardappel zoals de doré is uitermate geschikt om bijvoorbeeld een aardappelpuree van te maken of een stamppotje. De nicola daarentegen is meer geschikt voor gebakken aardappelen of frietjes. Maar voordat je iets gaat maken moet je wel weten welke aardappel je daar voor nodig hebt. We gaan vandaag aardappels koken en dat doen we met de doré. Allereerst moeten we de aardappels gaan schillen.

Hoe kook ik aardappels?


weegt

Welke aardappel gebruik je? Wat is het verschil tussen een Doré en een Nicola aardappel? Hoe schil je aardappels? Het ontpitten van aardappels. Hoe lang moeten wallen ze koken? Jeroen Zwiers vakdocent koken roc van Amsterdam. We gaan het vandaag hebben over aardappelen.

Aardappelen koken : hoe het moet hoelang aardappel Blog


Daarnaast fungeert de Trangi-jo als potstand en windscherm. De caldera jo oogt fragiel (test model op de foto, dhz versie van de caldera cone). De titanium folie constructie met in het totaal vier stalen chopsticks is echter sterk genoeg en weegt slechts 109 gram.  Lichter dus dan de Trangi-jo, wel met dezelfde functionaliteit, alleen is dit rond op te bergen, bijvoorbeeld in een billycan, rondom een fles (water, olijfolie, alcohol, benzine. Een drie liter (aluminium) pan die ik boven het vuur kan hangen en het deksel als koekenpan kan gebruiken. Een groot formaat dat ik gebruik als ik voor meer dan alleen mezelf moet koken of veel sneeuw zou moeten smelten. Behalve boven het vuur te hangen, is de pot uiteraard gewoon ook op alle branders te gebruiken. Eerlijkheidshalve moet ik hier er bij vertellen dat ik deze kookpot nog zelden gebruik.

Zonder gaat echter ook prima! Trangia mess-tin, voor lichtgewicht en toch kokkerel mogelijkheden, bijvoorbeeld op een kook/kampvuur(tje) of een supercat brander. Als je iets meer mogelijkheden wilt dan alleen water koken, toch lichtgewicht en niet duur dan kies ik de Trangia mess-tin (iets van 10). Met olijfolie een eitje bakken zonder dat het (al te veel) aanbakt, spek, een hamburgertje, gaat allemaal prima. Ook ideaal als een survival blikje. Groot genoeg om zinnige uitrusting in schmink op te bergen en daadwerkelijk te koken. Iets dat je in de tabaksblikjes survival kit niet realistisch kunt doen.

Leger Mess-tins, om uitgebreid te koken zonder al te veel pakvolume verlies op de Trangi-jo, caldera jo of gewoon op het vuur. De rechthoekige pannen heb ik ontdaan van het originele handvat. Een losse pannengreep blijft koel en scharniert niet als ik pannenkoeken of hamburgers op- en omgooi. Een beetje huisvlijt maakt een deksel uit het dikke aluminium folie van een bakvorm. Als brander is de Trangi-jo (eigen ontwerp) hier ideaal bij. Vouwt plat op, weegt (huidige versie) 235 gram en is geschikt voor mijn Trangia alcohol brander, Primus Omnifuel (gas, benzine, diesel) en hout.

Hoe kook ik aardappels - legt uit hoe je het doet!

Een blikje gas bewaren in de slaapzak en grote een isolatiematje (ondergrond) gebruiken zijn trucjes die van pas kunnen komen. De mok wordt aan de onderkant beschermd door een plastic beker (dubbele functionaliteit rondom is een neopreen achtige huls die isoleert. Je brandt je handen niet/minder snel en de inhoud blijft langer warm. Een rubberdeksel die tijdens het koken er gewoon op kan blijven zitten en met drinkmogelijkheid maakt het compleet. Met extras, als een adapter die ook in de mok past, kan de brander gebruikt worden met een andere pan. In mijn ogen doet dit het voordeel van compactheid te niet. Ook valt een deel van de efficiency weg indien je geen pan gebruikt met een vlamverdeler (zoals van Jetboil zelf). Een plastic voet vergroot het oppervlak zodat je kookopstelling redelijk stabiel staat, ook een ophangsysteem is verkrijgbaar.

Zoete aardappel koken : tips en variaties

Dan heb je water stortbak voor je maaltijd en je koffie/thee/. Jetboil, ideaal voor 5-6 dagen kokend water kokkerellen. Enorm energie effici ent en ruimte besparend. Afhankelijk van hoeveel water er gekookt gaat worden, kies ik niet voor de mok zoals hierboven maar voor de jetboil. In mijn geval is dat vaak als ik langer dan 3 dagen weg ga of meer water kook dan normaal. Een erg efficiënte brander die in de mok (1 liter capaciteit, aangeraden slechts maximaal een halve liter in te koken) past, waar ook een klein blikje gas in kan. Met een 190 grams blikje gas heb ik tot nu toe elke keer 10 liter water totaal kunnen koken in plaats van de beloofde 12 liter. Gas is echter bij wat koudere omstandigheden niet ideaal.

Een dekseltje is zo gemaakt van beste de bodem van een soepblik. Met een sleutelring of remkabeldraad (bergt plat op) om de deksel op te pakken. Om de mok van het vuur of brandertje te pakken, gebruik ik een zakdoek of buff. Een verknipt blikje, in mijn geval ananas als ik het me goed herinner, fungeert als potstand en windscherm, een groot theelichtje als brander voor de alcohol of gewoon een blokje esbit. Nog een optie; een blikje kattenvoer is met een priem zo omgetoverd tot supercat brander, brander en potstand. Dan een windschermpje fabriceren van aluminium keuken folie en de keuken is compleet. De vogels lusten dat kattenvoer ook en voor 0,60 zal je hopelijk niet snel in de financiële problemen komen. Een iets grotere mok (600 ml) is eigenlijk praktischer.

Zoete aardappel koken, aardappels kokenAardappels koken

Afhankelijk van de menu kaart en de lengte van de trip kies ik een keuken set-up. Soms is het een kwestie van alleen maar water koken, dat in een zakje gieten, laten inwerken en uit de zak opeten en soms wordt er voor een groep in een Dutch oven pukkels gekookt met aardappels, vlees, groenten en meer. Mok, voor een weekendje, ideaal om alleen water op te warmen met esbit of een supercat alcohol brandertje (of een andere dhz alcoholbrander). Momenteel gebruik ik een kleine aluminium mok ( 7,50) waar 35 cl ingaat. Weegt slechts 50 gram dus voor een laag gewicht en klein pakvolume is warm eten en drinken gewaarborgd. Een nadeel van een metalen mok is dat je, bot gezegd, je bek er aan kan branden. Een aparte mok of een rubber rand die je op de lip van de mok plaatst verhelpt dit.

Hoe lang moeten aardappels koken
Rated 4/5 based on 807 reviews