Suikerziekte voeding


Op het moment dat jij twijfels hebt, let dan op de symptomen en maak een afspraak met je huisarts. Deze kan de definitieve diagnose stellen. Twee soorten suikerziekte, ondanks dat ze meestal in én adem genoemd worden, zijn er toch verschillende soorten suikerziekte. De algemeen aanvaarde splitsing is het aanduiden van twee types: Type 1 en Type. Niet erg creatief, maar wel duidelijk. Laten we deze twee eens nader bekijken: suikerziekte type 1, deze vorm van suikerziekte komt in de meeste gevallen voor bij kinderen en jongeren. De alvleesklier maakt in dit geval geen of heel weinig insuline aan, of wordt de insuline direct na de productie door het lichaam weer afgebroken. Binnen dit type suikerziekte kunnen we nog heel veel vormen onderscheiden.

in je lichaam geregeld door de overtollige energie op te slaan als lichaamsvet, voor eventueel later gebruik. Het mag duidelijk zijn dat als je té veel suiker eet, in ieder geval mér dan je verbruikt, dat dit direct leidt tot overgewicht. Eén van de oorzaken van suikerziekte. Als je stofwisseling niet goed werkt doordat je suikerziekte hebt, wordt er in sommige gevallen geen insuline aangemaakt (diabetes type 1) of de reactie van je lichaam op de aangemaakte insuline is niet optimaal (diabetes type 2). In deze gevallen blijft het bloedsuikerniveau té hoog wat op de korte termijn voor ongemakken kan zorgen, en op de langere termijn zelfs erg schadelijk is voor je lichaam. Er zijn speciale tests beschikbaar om te bepalen of je suikerziekte hebt. Daarnaast zijn er heel veel symptomen die redelijk gemakkelijk te herkennen zijn.

Suikerziekte betekent ook niet, zoals vroeger heel vaak werd aangenomen, dat je helemaal geen suiker meer mag eten. Suikerziekte is een populaire naam voor een stofwisselingsziekte. We noemen het ook wel diabetes. Omdat in de volksmond de term suikerziekte heel vaak wordt gebruikt, hou ik dat ook even aan in dit artikel. Suikerziekte is een aandoening die ieder jaar vaker voorkomt. In Nederland hebben we op dit moment ongeveer 500.000 mensen die in meer of mindere vorm last vetverbranding hebben hiervan. Suikerziekte wordt ook wel eens een welvaartsziekte genoemd. Dit komt doordat er duidelijke verbanden zijn met overgewicht, ongezonde voeding en roken : Alle drie zijn dit ernstige problemen van deze tijd waarin het steeds meer geaccepteerd wordt dat je niet altijd dagcurve even gezond kunt leven. Volgens mij onzin, want gezond leven is een duidelijke keuze en niet iets wat je overkomt. Als jij gezond wilt leven, gaat dat ook lukken!

De relatie tussen suikerziekte


De diabetes Liga is een dynamische vereniging die als doel heeft het welzijn te verbeteren van alle mensen die met diabetes geconfronteerd worden. Mensen met diabetes en hun sociale omgeving maar ook zorgverleners die op professionele wijze met diabetes begaan zijn, maken samen deel uit van de meer dan 23000 leden. Suikerziekte komt heel vaak voor in hoeveel Nederland, vaker dan je denkt. Kijk eens om je heen: hoeveel mensen ken jij die suikerziekte hebben? Vast wel éntje en waarschijnlijk wel meerdere. Suikerziekte is op zich niet levensbedreigend of anderszins gevaarlijk, mits er tijdig behandeld wordt. Allereerst wil ik even wat rechtzetten: de term suikerziekte is eigenlijk niet correct. Deze term impliceert dat suikerziekte ontstaat door het eten van (te veel) suiker. Dit is beslist niet het geval, alvleesklier hoewel een hoge suikerconsumptie wel kan leiden tot overgewicht, wat dan wél weer een oorzaak van suikerziekte kan zijn.

Alles over suikerziekte of diabetes type


Niet snel worden plat geslagen door regenbuien en die tenslotte machinaal kunnen worden geoogst. Doel van dit alles: een zo groot mogelijk economisch rendement. Spelt mist alle technische "verbeteringen" die op tarwe zijn toegepast en bevindt zich nog in de oervorm. Het gedijt niet op met kunstmest behandelde grond, heeft een vrij lange, slappe en dunne stengel vergeleken met tarwe, zodat het bij een zware regenbui snel plat gaat liggen en mede daardoor niet met machines geoogst kan worden. Speltkorrels zijn vrij lang en smal en zitten stevig ingepakt in verschillende vliezen. De stevige omhulling van de speltkorrel heeft als voordeel dat het ontsmetten van het zaaizaad met chemische middelen. Zoals bij tarwezaad niet nodig is en dat spelt minder door ziekten wordt aangepast, zodat chemische gewasbestrijdingsmiddelen niet nodig zijn.

Spelt is de enige graansoort, welke in stylen het lichaam neutraal werkt, aldus noch zuur noch basisch. Wij bieden in ons assortiment diverse speltsoorten aan: Speltbloem, Speltrijst, Speltgries en Speltzemelen. Spelt is zeer gezond, naast speltbrood en speltmuffins is speltmeel ook heerlijk in soepen en sauzen maar ook te gebruiken voor bijvoorbeeld pannenkoeken. Pasta gemaakt van spelt is zeer gezond. Brood van speltmeel is bovendien een goed alternatief voor een gewoon tarwebrood.

Spelt is een minder bekend graangewas met een opvallend lange en slanke aar. Het is een oude soort graan die niet zo makkelijk kan worden verbouwd acupunctuur als tarwe. Uit het instituut voor prehistorische geschiedenis te keulen wordt bericht dat het verbouwen van spelt reeds in de late steentijd, rond 2500 jaar voor Christus, een grote bloei kende. Honderd jaar geleden was de totale speltproductie in de wereld 9 keer zo groot als de tarweproductie. In de afgelopen eeuw zijn er resistente tarwerassen gekweekt die geschikt zijn om als "monocultures" op grote percelen te worden verbouwd en bestand zijn tegen chemische "gewasbeschermingsmiddelen" en ook nog gedijen op uitgeputte grond welke met kunstmest is behandeld.

Waaraan herken je suikerziekte?

Afbeelding-1 1 - zemelen, zemellagen, 2 - aleurone laag, 3 - endosperm, 4 - kiem, 5 - borstel. Spelt is niet alleen een van gratis eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( e, b groep, foliumzuur, niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor. Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet hedentendagen, dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Een belangrijke spelt_plus zijn haar «goede» vetten. Het energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren - en gén cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de bloedvaten en voormindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.

Wat kun je er aan doen?

Het meel dat wij mensen eten is feitelijk niet geschikt voor dierlijke consumptie. Het vee krijgt er koliek, diaree en andere ontstekingen van en de productie opbrengst loopt achteruit. In Nederland of België gemalen speltmeel kan delen of sporen van tarwe kan bevatten. Voor mensen met een tarwevrij dieet kan dit onopgemerkt, op korte- of lange termijn ernstige gevolgen hebben. Hoewel we het sinaasappel erg leuk vinden dat windmolens weer in opmars zijn en spelt na jarenlang promoten steeds populairder wordt, moeten wij waarschuwen voor molens waar ook tarwe wordt gemalen. De molensteen van authentieke windmolens kan niet gereinigd worden en als na het malen van tarwe, spelt wordt vermalen is dit niet zuiver en bevat dan een deel tarwe. Dit valt tot op heden moeilijk te controleren ( lees verder over dit probleem ) vandaar dat wij onze spelt uit zuid duitsland halen, bij een moderne molen die schoon gemaakt kan worden.

Bij spelt, helemaal bij biologische spelt, blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden. Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat, en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn tomtom dan die in tarwe, is spelt, en producten gemaakt van spelt-bloem of spelt-meel, veel makkelijker te verteren, en deeg van speltmeel veel lichter met. Daarom is spelt zeer gezond. Een ander belangrijk aspect is dat spelt niet de schadelijke lectinen bevat die in andere graansoorten, met name tarwe, zitten. Een nadelig aspect van normale bloem of meel is dat het in het lichaam de aanwezigheid van insuline simuleert wat een onterecht effect heeft op de bloedsuikerspiegel en de navenante hormoonprocessen. Als men bedenkt dat zolang er zich insuline in het bloed bevindt het lichaam eenvoudigweg geen vet kán verbranden, kunt u zich voorstellen waarom tarwe in verband gebracht wordt met onder andere overgewicht en suikerziekte, en de navenante ziekten, gevolgen en symptomen. En zo ook de reden waarom iedereen eigenlijk tarwe zoveel mogelijk zou moeten mijden en over zou moeten stappen op spelt. Toen wij 7 jaar geleden begonnen met onderzoek naar spelt konden we dat eigenlijk alleen maar vinden in de diervoeder industrie. De koeien en kalveren zijn al jaren geleden weer overgestapt op spelt.

Diabetes type 2 (suikerziekte) voedingscentrum

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en gezonde is van nature een eko graan, vooropgesteld dat men wel de oude. Spelt is, zoals men vaak leest niet een tarwesoort, maar een graan, wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan, tarwe, werd gekweekt. Het bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt, ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam. De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel ( zie afbeelding-1 ), speltkorrel doorsnede ) die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Het bloemlichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. De vitaminen en mineralen zijn door het doorfokken met andere prioriteiten dan gezondheid, bijna volledig verdwenen uit tarwebloem. Daarom ook de noodzaak om als men tarwe eet, volkoren tarweproducten te kiezen hoewel de grove delen in volkorenmeel niet altijd even gezond, en zelfs beschadigend kunnen zijn voor de darmwand.

Suikerziekte voeding
Rated 4/5 based on 502 reviews